Menu Close

RŪKOMIEJI ŽOLINIAI GAMINIAI IŠ PLUOŠTINIŲ KANAPIŲ. KĄ SVARBU ŽINOTI?

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, vykdydamas priežiūros funkcijas, pastebi, kad virtualioje erdvėje padaugėjo atvejų, kuomet įvairiose interneto svetainėse draudžiamu nuotoliniu būdu yra siūloma įsigyti gaminius iš pluoštinių kanapių,  kurie atitinka teisės aktuose apibrėžtą rūkomųjų žolinių gaminių sąvoką, nustatančią, kad „Rūkomasis žolinis gaminys – augalų, žolių ar vaisių pagrindo gaminys, kuriame nėra tabako ir kurį galima vartoti pridegtą“. Interneto svetainių valdytojai, pažeisdami Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymą, nuotoliniu būdu siūlo įsigyti tokių gaminių kaip „CBD suktinė“, „Pre Rollai“, smulkintų kanapių žiedų ir kitų gaminių, kurie yra skirti rūkymui. Kartais tokie gaminiai pristatomi, kaip  ,,hašišas“.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad,  tokių gaminių nuotolinė prekyba, įskaitant vidaus ir tarpvalstybinę nuotolinę prekybą yra draudžiama. Kartu paminėtina, kad rūkomųjų žolinių gaminių reklama (įskaitant interneto svetainėse pateiktas jų kainas), taip pat paslėpta rūkomųjų žolinių gaminių reklama yra draudžiama. Prekyba rūkomaisiais žoliniais gaminiais būtų leidžiama tik tuo atveju, jeigu prekyba būtų vykdoma fizinėse parduotuvėse, būtų užtikrinama gaminių sudėties, kokybės, ženklinimo, informacijos apie gaminius teikimo reikalavimai, jie nebūtų parduodami asmenims iki 18 metų, THC kiekis neviršytų  leidžiamos 0,2 procento ribos  ir kt.

Departamentas pastebi, kad interneto svetainėse pateikiama informacija apie minėtus gaminius kartu turi  neteisingos ir klaidinančios informacijos skleidimo požymių. Patikrinus skelbiamos informacijos turinį matyti, kad pirkėjus bandoma pritraukti įvairiomis nuolaidomis, akcijomis.. Yra siekiama sudaryti įspūdį ir įtikinti pirkėjus jog siūlomi gaminiai netgi pasižymi gydomosiomis savybėmis, kad juose buvo naudojami sveikatą stiprinantys junginiai,  ir t.t., nors jie nėra nei vaistiniai preparatai nei medicinos priemonės.

Departamentas kviečia interneto svetainių valdytojus pašalinti Įstatymo nuostatas  pažeidžiančią veiklą ir su tuo susijusią informaciją, o visus vartotojus ragina būti atidiems ir nepirkti nelegaliai (nuotoliniu būdu)  platinamų rūkymui skirtų gaminių.

Konsultacijos teikiamos telefonu 8 706 68094 ir el. paštu darius.sadaunykas@ntakd.lt

Skip to content