Menu Close

TRUMPAI APIE VAISIUS

Praeitame straipsnyje supažindinau tave su daržovėmis – išsiaiškinome, kokios pagrindinės daržovių rūšys vyrauja, kokias daržoves vartoti ir kiek jų reikia, kaip jas ruošti ir netgi auginti, norint gauti maksimalią naudą organizmui! Šiandien trumpai aptarsiu vaisius – maisto grupę, kurios produktai taip pat turėti būti vartojami kasdien. Remiantis mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimu, 2020 metais (toliau – m.), vaikų, kurie kasdien bent kartą per dieną valgo vaisius (išskyrus sultis), dalis buvo 34,7 procentai (toliau – proc.) (2016 m. šis rodiklis buvo 38,6 proc.)! Tai rodo, jog vaisių vartojimas jaunimo tarpe, deja, yra ne tik žemas, bet ir palaipsniui mažėjantis.

Vaisiai turi daug maistinių skaidulų, vitaminų (ypač vitamino A, B grupės, C), antioksidantų, karoteno, folio rūgšties, cinko, kalcio bei geležies. Remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, šviežių vaisių (kartu su daržovėmis) per dieną reikėtų suvaroti apie 400 gramų, tad galime paskaičiuoti, jog reikiamas vaisių kiekis būtų maždaug 1 vidutinio dydžio obuolys ir 1 tokio pat dydžio bananas! Kadangi švieži vaisiai gana greitai genda, juos galima vartoti ir uogienių ar džemų pavidalu, gerti sultis ar vartoti šaldytus, liofilizuotus, džiovintus vaisius. Skirtumas toks, kad švieži vaisiai išlaiko savyje visus vitaminus ir mineralus, o termiškai apdoroti gali jų ir netekti, pavyzdžiui, karščiui ypatingai jautrus vitaminas C ir šildant jis iškart suyra, tad geriant arbatą su citrina, nereikia tikėtis gauti vitamino C – geriau pirma išgerti arbatą ir vėliau suvalgyti citriną, arba atvirkščiai!). Geriausia, žinoma, švieži vaisiai, tačiau jei tenka rinktis tarp Snickers ir džiovintų bananų, vertėtų rinktis pastarąjį produktą. Džiovinti vaisiai savo turimomis savybėmis vis tik prilygami šviežiems vaisiams, juose esančiam cukrui netaikomos rekomenduojamos pridėtinio cukraus vartojimo ribos. Džiovinti vaisiai, ypatingai razinos ir slyvos, turi daug karotinoidų, kurie mažina širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio riziką (citrusinių vaisių, obuolių vartojimas turi ryšį su virškinamojo trakto vėžinių susirgimų mažėjimu!).

Dažniausiai vartojami švieži vaisiai – obuoliai, citrusiniai vaisiai, braškės, bananai, sodo gėrybės. Dažniausiai vartojami citrusiniai vaisiai yra apelsinai, mandarinai, greipfruitai. Juose itin daug vitamino C ir antioksidantų. Kieme ar sode augančios uogos taip pat turi labai didelę pridedamąją vertę žmogaus organizmui ir savo naudingomis savybėmis prilygsta vaisiams. Tradicinėje medicinoje juodųjų serbentų vaisiai yra žinomi kaip vitamininė žaliava tinkanti skorbutui (vitamin C trūkumas) gydyti, mažinti padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

Yra pastebėta, jog vaisius dažniau vartoja moterys negu vyrai. Vaisių vartojimas gali priklausyti ir nuo gyvenamosios vietos, ypač retas jų vartojimas buvo Pietų ir Rytų Azijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, o daugiausiai vaisių žmonės suvartojo Belgijoje, Portugalijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Straipsnį parengė Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

INFORMACIJOS ŠALTINIAI:

https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/sveikos-mitybos-rekomendacijos;

Edita Elijošiutė, Audronis Lukošius, Ona Ragažinskienė, Audrius Maruška „Juodasis serbentas (Ribes nigrum L.) – svarbus maistas ir vaistas žmogaus sveikatai“ (https://www.lsmuni.lt/cris/handle/20.500.12512/92850?mode=full);

Janina Petkevičienė, Vilma Kriaučionienė „Lietuvos gyventojų daržovių ir vaisių vartojimo įpročiai“ (https://www.lsmuni.lt/cris/handle/20.500.12512/78302?mode=full);

https://www.britannica.com/science/fruit-plant-reproductive-body/Dispersal;

Rosa M. Lamuela-Raventos, Miguel A. Martı´nez-Gonza´lez „The unparalleled benefits of fruit“ (https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/89BEF66FD677A880E3E3F7CA4AFE1F6F/S0007114509353222a.pdf/the-unparalleled-benefits-of-fruit.pdf);

Valerie K. Sullivan, Kristina S. Petersen, Penny M. Kris-Etherton „Dried fruit consumption and cardiometabolic health: a randomised crossover trial“ (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dried-fruit-consumption-and-cardiometabolic-health-a-randomised-crossover-trial/8B867A44C150247A82D014B5F02116A3);

Federica Turati, Marta Rossi, Claudio Pelucchi, Fabio Levi, Carlo La Vecchia „Fruit and vegetables and cancer risk: a review of southern European studies“ (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/fruit-and-vegetables-and-cancer-risk-a-review-of-southern-european-studies/3F4EB5E5F7594EBFB9B7189467CC4C33).

Skip to content